› Főoldal

› Társaságunról
› Tagok
› Kapcsolat
› Hírek
› Dokumentumok
› Fotógaléria

› Vadászidény
› Árjegyzék

› Naptár
› Holdnaptár


Ezt csináld utánuk!


Azt mondják, hogy a kezdet, az első lépések mindig meghatározóak. Ha valóban így van, akkor az április 6-án, szombaton hivatalosan is megalakult Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetsége fényes jövő elé néz. Az alapos szervezés nem volt hiáb
Tíz órára érünk Törtelre. Egyre többen gyülekezünk, zömében ismerősök beszélgetnek, messziről, nevetve üdvözlik egymást az érkezők. Komoly alakuló közgyűlés kezdődik rövidesen, ám a hangulat sokkal inkább egy baráti összejövetelt sejtet. Voltaképp az is, és ismerve az előzményeket, nincs rajta mit csodálkozni.

A szövetség ötlete Csontos Csaba, a Pipacs Kürt Együttes vezetőjének fejéből pattant ki még 2007-ben. Öt Gerje-patak menti vadászatra jogosult fogott össze, akkor még informálisan: a Gerje-menti, a Turul, a Harmatrázó és a Petőfi Vt., valamint az azóta kivált Mikebudai Ftk. Bár nem csatlakozott, a NEFAG Zrt. is már a kezdetektől támogatta a kezdeményezést, a Szövetséggel közösen például a dámállomány gondozásában, védelmében is részt vettek. Legalább ekkora, de látványosabb eredménye az együttműködésnek a minden évben megszervezett Gerjementi Vadásznap, a vadászbálok, a különböző szakmai fórumok, a szemétgyűjtő akciók, a koronglövő versenyek. Mindehhez az érintett települések polgármesterei is rendre hozzájárulnak, hiszen a helyi közösségek számára is fontos, érdekes eseményekről van szó.

2012-ben egy együttműködési megállapodást írtak alá a tagok, és ugyanebben az évben javasolta Mihály János, hogy dr. Ricza Ferenc jogász, a törteli Rákóczi Vadásztársaság tagjának segítségével civil szervezetté alakuljon a szövetség. Meggyőző érvek szóltak emellett: a laza szövetséghez képest ebben a formában sokkal könnyebben tudják érvényesíteni érdekeiket, elérni céljaikat.

És hogy mik a célok? Vadászat, vadgazdálkodás, a vadászati kultúra támogatása, a vadászok érdekeinek védelme – gondolhatnánk jogosan. Így is van, ám ez nem minden. Jelenleg az egyik legfontosabb feladatuk az ország vadászainak, hogy ismét elismert tagjaivá váljanak a társadalomnak. És ez a lényeg: a Gerje-mentiek érdemben szeretnének hozzájárulni a vadászat imázsépítéséhez. A nem vadászókat a természet bemutatásával, annak védelmével, a vadon élő állatok ismeretével, szeretetével, környezettudatosabb életszemlélettel szeretnék közel hozni a vadászathoz – hisz mindez maga a vadászat! Emellett persze a szakmát sem hanyagolják: a mező- és erdőgazdálkodókkal, a természetvédőkkel való együttműködés mellett már alakulnak az elképzelések arról, hogy gyakorlati ismeretekkel segítsék a jövő vadászait, akik még csak érdeklődnek, vagy akár már a vadászvizsgára készülnek.

A rendezvény a terveknek megfelelően, fél 11-kor el is kezdődik a Pipacs Kürt Együttes szignáljával. Jól szervezetten, olajozottan zajlott minden. A formalitások és az ügyrend ismertetése után az ünnepélyes hangulatot emelte a Vadászhimnusz, amelyet közösen énekeltek el az összegyűltek.

A továbbiakban megismerhettük az alapszabályt, a megjelentek megszavazták a tagdíjat (a szervezeteknek 50, az egyéni tagoknak 10 ezer forint évente), Cseh János személyében megválasztották a szavazatszámláló bizottság elnökét, valamint a további két tagot, Petrás Ferencet és Máté Gábort. Ezután megismerhettük a javasolt tisztségviselőket, majd következett a szavazás a vendégházban. Nem hozott meglepetéseket; a szervezők nem is tagadják, hogy mindenről előre egyeztettek. Íme, a Gerjementi Vadásztársaságok és Vadászok Szövetségének tisztségviselői, akiket egyhangúlag, 29 igennel választottak meg:

Elnökség:
Elnök (egyben az elnökség Elnöke): Fehér Sándor, a NEFAG Zrt. vezérigazgató-helyettese
Titkár (egyben általános alelnök): dr. Ricza Ferenc
Szervezési alelnök: Csontos Csaba
Gazdasági ügyekért felelős alelnök: Rubi Károly
Kommunikációért felelős alelnök: Mihály János

Ellenőrző Bizottság:
Elnök: Balatoni Pál
Tagok: Ondó László, Kiss Pál

Fegyelmi és Etikai Bizottság:
Elnök: Boldóczky Pál
Tagok: Dr. Kalló Péter, Hatos Tamás

Meglepetés volt, hogy a szavazás után a szakmai védnöki tisztségre felkérték Szabó Ferencet, a Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti, halászati és vadászati főosztályának főosztályvezető-helyettesét. Természetesen boldogan vállalta, és kiemelte: példaértékű ez az összefogás, amely talán meghozza a vadászatra jogosultak, vadászok kedvét, és több hasonló szövetség is létrejöhet az országban. Megjegyezte: ezeknek lehet szerepük a későbbekben a vadászterületek újrafelosztásakor is, és reméli, hogy az új vadászati törvény támogatja majd a hasonló szerveződéseket.

A Szövetség létrehozásához Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke is gratulált, és a VKE támogatásáról biztosította a tagokat. Miután felidézte a Szövetség történetét, egy Keresztúry Dezső-idézettel kívánt sok sikert a tagoknak: „Ki egyedül van vesztegel, közösen hegyeket hordunk el.”

Végül Fehér Sándor újonnan választott elnök köszönte meg a bizalmat, valamint a szervezőknek azt, hogy életre hívták a szervezetet. Mint mondta, három szóval tudná jellemezni a Szövetséget: önkéntes, együtt, működés. Önkéntes, mert alulról jövő kezdeményezésről van szó, együtt, mert tényleges összefogást teremt, és működés, mert ez egy működőképes szervezet. Mint fogalmazott, saját vállára véve a felelősséget megígéri: a munkának kézzelfogható eredményei lesznek.

Minden elképzelés annyit ér, amennyi megvalósul belőle – mondhatják, mondják a kétkedők. Laikus emberként azonban magam is lelkesen jöttem el Törtelről. A protokollt követő kötetlen beszélgetés, az ebéd – köszönet érte Hegedűs László mesterszakácsnak – számomra világossá vált: a Gerje-mentiek nagyon komolyan gondolják. Érdemes tehát figyelni rájuk!

2013-04-30


Forrás: huntingpress.eu 
Felhasználónév:
Jelszó:

Névnapok:

Ma: Mária
12.09: Natália
12.10: Judit
12.11: Árpád
12.12: Gabriella
12.13: Luca
12.13: Otília
Megtekintett oldalak:

» Hírek - Ezt csináld...